Kuchyňa – každá dobrá spoločnosť si uvedomuje jej význam a tak sa stavia aj k jej zariadeniu. Ako by mala vyzerať kuchyňa na pracovisku v 21. storočí a čo by v nej nemalo chýbať?
Kuchynka = srdce pracoviska
V dnešnej dobe je pre mnohých zamestnancov dôležitejšie to, či ich práca baví a ako sa v nej cítia, než samotné finančné ohodnotenie. Príjemné pracovné prostredie a priateľský kolektív sú benefity, ktoré výrazne prispievajú k duševnej pohode a spokojnosti zamestnancov. A práve tieto aspekty sa veľmi dobre utužujú vo firemnej kuchynke pri šálke kávy alebo dobrom obede.
Využite zľavu 10 %
pri nákupe v e-shope ajprodukty.sk
Keď zamestnanec odíde od kancelárskeho stola, prejde sa a dá si niečo malé na posilnenie, privedie ho to k vyššej produktivite. Podnetné rozhovory medzi kolegami prebúdzajú kreativitu a vďaka malému rozptýleniu silnie motivácia. Neformálne stretávanie sa v kuchynke poskytuje zamestnancom pocit, že niekam patria, a navyše prispieva k integrácii nových spolupracovníkov. Takéto situácie možno považovať za výborný nenútený brainstorming, z ktorého často vzídu oveľa lepšie nápady ako na mítingoch v zasadačkách. A to už stojí za to, čo poviete?

Dôraz na ekológiu aj smart riešenia
O tom, či je kuchyňa na pracovisku dôležitá, asi netreba pochybovať. Ako ju však zariadiť, aby bola funkčným a príjemným miestom pre všetkých?
V prvom rade by mala byť dostatočne veľká. Všetci zamestnanci sa tam v jednej chvíli asi často nezídu, no ideálne je myslieť aj na také chvíle pre prípad dôležitých porád, osláv či teambuildingov. V popredí by mala byť aj praktickosť. Dbajte na to, aby bola zariadená s ohľadom na potreby zamestnancov a aby boli spotrebiče vždy funkčné. Nemal by chýbať ani dostatok úložného priestoru.

Ak vám záleží na našej planéte, vneste do firemnej kuchynky aj ekologickosť. Snažte sa o úsporu vody a energií, redukciu a separovanie odpadu. Nekupujte balené vody, ale zabezpečte filtráciu. Investujte do udržateľných materiálov, ako sú certifikované drevo či ľahko recyklovateľné materiály, do energeticky úsporných spotrebičov alebo osvetlenia. Prispejú aj drobnosti, ako napríklad výmena klasickej hubky na riad za lufu, ktorá je v prírode rozložiteľná, alebo používanie ekologických čistiacich prostriedkov.
Tip:
Aby ste predišli zbytočnému plytvaniu jedlom, vyhraďte si v chladničke miesto, kam budete dávať potraviny, ktoré nestíhate spotrebovať a môže si ich zobrať ktokoľvek.
Ak chcete ísť s dobou, investujte do smart technológií. Ovládajte osvetlenie a spotrebiče na diaľku vďaka aplikáciám a ušetrite tak čas aj energiu.
Aby dobre vyzerala
K navodeniu atmosféry prispeje aj vzhľad kuchynky. Ideálne je, keď zapadá do celkového dizajnu firmy, no vo všeobecnosti sú obľúbené minimalistické, čisté línie a neutrálne farby. Zvoľte preto flexibilné a štýlové sedenie, ktoré priláka zamestnancov a vytvorí im pohodlné miesto na obed či oddych pri šálke kávy alebo čaju.

Keď už máte krásnu kuchyňu, dbajte aj na jej pravidelné upratovanie a dezinfekciu. Stanovte si jasné pravidlá a dohodnite sa, kto bude na dodržiavanie hygieny a poriadku dohliadať. Tým eliminujete nepríjemné situácie a nedorozumenia.
Tip:
Ak chcete v kuchynke prispieť k rozprúdeniu komunikácie a podporiť u zamestnancov chuť do jedla, zakomponujte do priestoru doplnkovú červenú farbu. Práve ona prináša tieto psychologické výhody – často bez toho, aby si to ľudia uvedomovali.
Veríme, že príjemná kuchyňa na pracovisku je neoddeliteľnou súčasťou moderného pracovného prostredia. Ak to tak u vás ešte nie je, dúfame, že sme vás aspoň trochu motivovali začať vytvárať priestor, ktorý podporuje oddych aj tímového ducha.